Top 4 materiale utilizate pentru lenjeriile de pat
Lenjeriile de pat sunt cunoscute și utilizate în toată lumea, însă foarte puțini știu din ce materiale sunt confecționate așternuturile de pat în care dorm. Atunci când aleg o lenjerie de pat, majoritatea persoanelor se ghidează după imprimeuri și culori. Cu cât modelele disponibile sunt mai vesele și mai colorate, cu atât atracția este mai mare.
Specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită materialelor din care sunt confecționate lenjeriile de pat pe care le folosim, deoarece o astfel de decizie ne poate afecta calitatea somnului. Așa cum o lenjerie de pat scumpă nu poate garanta o calitate excepțională, nici una ieftină nu poate fi considerată de o calitate îndoilenică. Totul depinde de atenția pe care o acordă producătorul așternuturilor de pat pe care le fabrică.
În industria textilă, cele mai cunoscute și mai folosite materiale sunt bumbacul, poliesterul, fibra de bambus, fleece-ul și satinul. Pentru a înțelege mai bine proprietățile acestor materiale și beneficiile utilizării lor, le vom studia mai jos pe fiecare în parte.
1. Bumbacul
Bumbacul este cea mai utilizată fibră textilă din întreaga lume. Este utilizat încă din cele mai vechi timpuri pentru confecționarea articolelor vestimentare, a prosoapelor, a covoarelor, a fețelor de masă, a lenjeriilor și a multor alte produse.
Versatilitatea și numeroasele proprietăți ale bumbacului determină tot mai multe persoane să îl poziționeze pe primul loc în topul preferințelor. De departe, bumbacul este considerat a fi cel mai confortabil material textil și este recomandat atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților, datorită beneficiilor pe care le are:
- este confortabil și plăcut la atingere;
- absoarbe foarte bine umiditatea;
- prezintă o rezistență sporită în timp;
- este ușor de întreținut și nu necesită atenție specială;
- prezintă proprietăți hipoalergenice;
- nu irită pielea;
- se adaptează ușor schimbărilor de temperatură, având rolul de a menține temperatura corpului constantă;
- poate fi vopsit și imprimat cu orice model, în orice culoare.
Având în vedere toate proprietățile pe care le prezintă bumbacul, e lesne de înțeles că acest material este cel mai recomandat în cazul lenjeriilor de pat.
2. Poliesterul (PES)
Poliesterul se găsește pe al doilea loc în topul preferințelor privind materialele textile. La nivel mondial, este definit ca fiind o fibră sintetică polimerică fabricată din petrol. Cel mai important dezavantaj al acestui material este acela că nu permite corpului să respire, însă prezintă și numeroase avantaje demne de luat în considerare, printre care:
- este rezistent în cazul utilizării îndelungate;
- se usucă foarte repede, comparativ cu alte materiale;
- este ușor și flexibil;
- nu se șifonează;
- face parte din categoria materialelor reciclabile.
Majoritatea lenjeriilor de pat confecționate din poliester au în compoziția lor și bumbac. Această variantă este cel mai frecvent întâlnită, deoarece este mult mai confortabilă și mai prietenoasă cu pielea. Cele mai cunoscute combinații de materiale sunt: 50% bumbac și 50% poliester, 72% bumbac și 28% poliester, 89% bumbac și 11% poliester.
3. Fibra de bambus
Fibra de bambus este un material fabricat din bambus natural. Această țesătură a apărut de curând în atenția populației și este considerată a fi net superioară bumbacului, având o caliltate de neegalat. Trebuie, însă, luat în considerare faptul că, deși se folosește la confecționarea mai multor categorii de produse, acest material nu este deloc ieftin, prețul fiind cel care îi face pe cei mai mulți oameni să renunțe la achiziționarea articolelor realizate din fibră de bambus.
Faimoasa fibră de bambus se utilizează și în fabricile care produc lenjerii de pat, acestea fiind considerate produse de lux. Pentru mulți consumatori, principalul dezavantaj este prețul ridicat. Tocmai pentru a demonstra faptul că o lenjerie de pat din fibră de bambus reprezintă o investiție pe termen lung, am selectat câteva proprietăți ale acesteia:
- este mult mai plăcută la atingere decât alte materiale;
- absoarbe umiditatea de 3 ori mai mult decât bumbacul;
- prezintă un luciu ușor sesizabil;
- este rezistentă la utilizare;
- își păstrează culorile și dimensiunile în timp;
- este ușor de întreținut;
- prezintă proprietăți dezodorizante și antibacteriene, bambusul fiind un bun antiseptic, bactericid;
- este prietenoasă cu mediul înconjurător, fiind ecologică.
4. Fleece
Fleece-ul este un material sintentic, inventat cu scopul de a înlocui, cu succes, lâna. Este utilizat în confecționarea articolelor vestimentare, a păturilor, a lenjeriilor de pat și a diverselor accesorii. Versatilitatea acestui material i-a creat un renume la nivel mondial, fiind folosit în special în zonele reci, unde populația trebuie să îndure temperaturi scăzute. Chiar și cei care locuiesc în zonele cu climat temperat-continental aleg fleece-ul în anotimpurile reci, mai ales iarna.
Pe lângă haine, lenjeriile de pat confecționate din fleece sunt la mare căutare în rândul consumatorilor friguroși. Nici nu-i de mirare, deoarece acest material prezintă un număr considerabil de proprietăți:
- este foarte călduros și plăcut la atingere;
- păstrează constantă căldura corpului și se mulează perfect;
- este ușor de întreținut și se usucă repede;
- absoarbe umiditatea;
- își păstrează culorile și calitatea în timp.
Noi ți-am prezentat cele mai utilizate materiale pentru confecționarea lenjeriilor de pat, dar acum ține de tine să alegi varianta perfectă nevoilor tale.